In heel Nederland is de werkloosheid afgelopen jaar gestegen. In Flevoland zitten het meeste mensen zonder werk, gevolgd door Groningen en Friesland. De stijging was het grootste in Amsterdam
Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Flevoland had met 10,9 procent het hoogste aandeel werklozen. Ook in Groningen en Friesland lag de werkloosheid relatief hoog, met percentages boven de 9 procent. In Zuid-Holland, dat in 2012 nog in de top drie stond, was de stijging van de werkloosheid relatief klein. Met 9 procent werklozen kwam deze provincie in 2013 op de vierde plaats.
Gemiddeld was vorig jaar 8,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. In januari is dat verder gestegen tot 678.000 werklozen, ofwel 8,6 procent van de beroepsbevolking.
Minste werklozen in Zeeland
Zeeland kent al 5 jaar de laagste werkloosheid. Ook in 2013 was in Zeeland de werkloosheid met 5,8 procent het laagst. Daarnaast was in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland de werkloosheid lager dan 8 procent. In Limburg was de werkloosheid in 2012 nog een van de laagste, maar in 2013 is deze gestegen tot het landelijk gemiddelde.
De werkloosheid in de vier grootste gemeenten is naar verhouding hoog. Het hoogst was de werkloosheid in Rotterdam met 13,9 procent van de beroepsbevolking. De gemeente Utrecht scoorde met 8,3 procent het laagst.
De stijging van de werkloosheid was het sterkst in Amsterdam, van 7,9 procent in 2012 naar 10 procent in 2013. In Den Haag steeg het percentage werklozen het minst, van 10,9 tot 11,1 procent.
Lees ook
Werkloosheid stijgt verder tot 8,6 procent
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl